Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Destekleri

Yeşil Dönüşüm Destek Programı

İklim değişikliğiyle mücadelede öncü bir rol üstlenmeyi hedefleyen Avrupa Birliği (AB), 2019 yılında açıkladığı Avrupa Yeşil Mutabakatı (AYM) ve Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması ile hem Birliğin sınırları içerisinde hem de küresel düzeyde sera gazı emisyonlarını azaltmayı hedeflemektedir. En büyük ticaret ortağı AB olan ülkemiz için AYM’ye uyum sağlamak bir zorunluluk haline gelmiştir. Bu doğrultuda, ülkemizin tüm politika alanlarında yeşil dönüşümünü hedefleyen bir yol haritası niteliğindeki Yeşil Mutabakat Eylem Planı, 2021 yılında yayımlanmıştır. Tüm bu gelişmeler ve ülkemizin de taraf olduğu uluslararası düzenlemeler doğrultusunda karbon ayak izini azaltma konusundaki taahhütler, döngüsel ekonomi modeline geçilmesini zorunlu kılmakta olup bu süreçte sanayide yeşil dönüşüm uygulamalarına ihtiyaç duyulmaktadır.

Türkiye’de mevcut imalat sanayi tesislerinin yeşil dönüşümünün sağlanmasına yönelik olarak; döngüsel ekonomi yaklaşımıyla uyumlu, doğal kaynakları koruyan, iklim ve sürdürülebilirlik hedeflerine katkı sağlayan, kaynak verimli ve düşük karbonlu üretimi amaçlayan yatırımların, Yeşil Dönüşüm Destek Programı ile desteklenmesi öngörülmektedir.

Sanayinin yeşil dönüşüme yönelik gerçekleştireceği yatırımlar; AYM başta olmak üzere diğer uluslararası düzenlemelere uyum sürecini destekleyerek, sanayimizin daha sürdürülebilir, rekabetçi ve verimli hale gelmesini sağlayacak ve “Yeşil Finansman Olanakları” ndan yararlanmasını mümkün kılacaktır.


Bu doğrultuda, Yeşil Dönüşüm Destek Programı kapsamında, imalat sanayi işletmelerinin yeşil dönüşümüne yönelik yapılacak iyileştirmeler, 3305 Sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar’ın Öncelikli Yatırımlar uygulaması çerçevesinde yatırım teşvik sistemi kapsamında desteklenecektir. Yapılan yatırımlara 5. Bölge destekleri dahilinde; KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, vergi indirimi, sigorta primi işveren hissesi desteği ile faiz veya kâr payı desteği sağlanacaktır.


 

Bakanlık tarafından Yol Haritası Raporu uygun bulunan ve destek kararı alınan projeleri gerçekleştirecek olan tesislere program portali üzerinden yol haritasının uygulama süresince “Yeşil Dönüşüm Merkezi” unvanı verilir.

Yatırımcılardan, üretim tesisi ve yardımcı birimlerle sınırlı kalmak kaydıyla, belirledikleri hedeflere ulaşmak üzere yeşil dönüşüm uygulamalarını içeren projeler hazırlamaları beklenmektedir

Yeşil Dönüşüm Uygulama Örnekleri


 

Yeşil dönüşüm uygulamaları belirlenirken; Avrupa Komisyonu tarafından yayımlanmış olan Mevcut En İyi Teknikler (MET) Referans Dokümanları veya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Türkçeye Çevrilmiş Mevcut En İyi Teknikler Referans Dokümanları, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan Sektörel Düşük Karbonlu Yol Haritası Raporları ve Kaynak Verimliliği Rehberleri ile TÜBİTAK tarafından oluşturulan Yeşil Büyüme Teknoloji Yol Haritası Raporları ve Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından oluşturulan Sanayi Sektörü Su Verimliliği Rehberleri ile benzer dokümanların incelenmesi önerilmektedir.

    İlgilendiğiniz Hizmet
    İletişime Geç

    MB Danışmanlık

    Adres

    Adalet Mah. Manas Blv. No: 39 Ofis No: 3408 Bayraklı/ İZMİR

    Telefon

    0850 255 14 71

    Email

    info@mbdanismanlik.com.tr

    Vergi No

    1840497096