Tübitak Destekleri
Tübitak Destekleri
TÜBİTAK, KOBİ’lere teknoloji ve yenilik kapasitelerini artırmaları amacıyla çeşitli başlıklar altında, önemli miktarlarda destek sunmaktadır.
TUBİTAK destekleri kapsamında Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ) ölçeğindeki kuruluşların desteklenen projeleri ile firmaların;
- Proje esaslı araştırma – teknoloji geliştirme ve yenilikçilik faaliyetlerinin desteklenmesi,
- Ar-Ge nitelikli yenilik faaliyetleri yapmaya özendirilmesi,
- Ar-Ge ve yenilikçilik kültürünün yerleşmesine ve yaygınlaşmasına katkıda bulunulması,
- Ulusal/uluslararası pazarda rekabet güçlerinin artırılması,
- Ortak ya da tek başına sistematik Ar-Ge ve yenilik projeleri yapabilme yetkinliğinin kazandırılması
Hedeflenmektedir.
TÜBİTAK, Proje başvuruları online olarak PRODIS sistemi üzerinden yapılmaktadır. Gönderim için kuruluş bazlı ön kayıt onayı gerekmektedir.
TUBİTAK destek programı danışmanlığımız kapsamında; sektörel uzmanlığa sahip Proje Yöneticilerimiz ile firmaların proje fikirlerini başvurusu yapılacak programın değerlendirme kriterlerini esas alarak analiz etmekte ve yol haritasını oluşturmaktayız. Proje uygunluğunu değerlendirdikten sonra ise; tüm proje başvuru dosyasının hazırlığı, başvurunun gerçekleştirilmesi, sunum faaliyetleri ile kabul sonrası proje izleme & raporlama faaliyetlerini danışmanlığımız kapsamında gerçekleştirmekteyiz.
Programa sadece KOBİ’ler başvuru yapabilmektedir. Yeni bir ürün üretilmesi, mevcut bir ürünün geliştirilmesi, iyileştirilmesi, ürün kalitesi veya standardının yükseltilmesi veya maliyet düşürücü nitelikte yeni tekniklerin, yeni üretim teknolojilerinin geliştirilmesi konularında yürütülen Ar-Ge nitelikli projeler desteklenmektedir.
1501 Sanayi Ar-Ge Destek Programı yılda 2 kez açılmaktadır.
Destek Unsurları
Destek Miktarı: Sınırsız
Destek Oranı: %75
Destek Süresi: 24 ay (Talep halinde 36 ay)
Başvuru Süresi: 2 Ocak-26 Mart (2025)
Desteklenen Proje Giderleri
- Personel giderleri,
- Proje personeline ait proje kapsamındaki seyahat giderleri kapsamında; uçak, tren, otobüs, gemi ile yapılan şehirlerarası ve uluslararası ekonomi sınıfı ulaşım giderleri,
- Alet, teçhizat, yazılım ve yayın alım giderleri,
- Malzeme ve sarf giderleri,
- Yurt içi ve yurt dışı danışmanlık hizmeti ve diğer hizmet alım giderleri,
- Türkiye’deki üniversiteler, TÜBİTAK’a bağlı Ar-Ge birimleri, özel sektör ArGe kuruluşları ve benzeri Ar-Ge kurum ve kuruluşlarına yaptırılan Ar-Ge hizmet giderleri.
Projelere program kapsamında sağlanacak desteklerle KOBİ’lerin, Ar-Ge kapasitesinin geliştirilmesiyle gereksinim duyulan teknoloji alanlarında yerlileşmenin artması, teknoloji ve ürün geliştirme yetkinliğinin artması, proje çıktılarının ekonomik büyümeye katkı sağlaması, kamu kaynaklarının ülke ihtiyaçları ve ulusal hedeflere yönelik etkin kullanımının sağlanması hedeflenmektedir. Tüm sektörlerden ve tüm teknoloji alanlarındaki Ar-Ge projeleri için başvuru yapılabilir.
1507 KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı yılda 2 kez açılacak bütçe esaslı çağrılarla yürütülecektir.
Destek Unsurları
Proje Süresi: 18 ay
Proje Bütçesi: 3.000.000 TL
Destek Oranı: %75
Başvuru Süresi: 2 Ocak -19 Mart (2025)
Desteklenen Proje Giderleri
- Personel giderleri,
- Proje personeline ait seyahat giderleri (ekonomi sınıfı ve şehir içi hariç)
- Alet, teçhizat, yazılım ve yayın alım giderleri (üretim altyapısına yönelik giderler hariçtir),
- Malzeme ve sarf giderleri,
- Yurt içi ve yurt dışı danışmanlık ve diğer hizmet alımı giderleri,
- Türkiye’deki üniversitelere, TÜBİTAK’a bağlı Ar-Ge birimlerine, özel sektör ArGe kuruluşlarına ve benzeri Ar-Ge kurum ve kuruluşlarına yaptırılan Ar-Ge hizmeti giderleri,
Bu programla, üniversite/kamu araştırma merkez ve enstitülerindeki bilgi birikimi ve teknolojinin, Türkiye’de yerleşik ve proje sonuçlarını Türkiye’de uygulamayı taahhüt eden kuruluşların ihtiyaçları doğrultusunda, ürüne ya da sürece dönüştürülerek sanayiye aktarılması yoluyla ticarileştirilmesine katkı sağlamak amaçlanmıştır.
Kimler Başvurabilir
Sektörüne bakılmaksızın firma düzeyinde katma değer yaratan, Türkiye’de yerleşik ve proje sonuçlarını Türkiye’de uygulamayı taahhüt eden sermaye şirketleri ile Yükseköğretim Kanunu kapsamında yer alan yükseköğretim kurumları, vakıf üniversiteleri, eğitim ve araştırma hastaneleri ve ilgili mevzuatında Ar-Ge yapmakla görevlendirilmiş kamu araştırma merkez ve enstitüleri ortak proje başvurusunda bulunur. Programa, Müşteri Kuruluş ve Yürütücü Kuruluş ortak başvuru yapabilecektir.
Destek Unsurları
- Proje süresi: 24 ay
- Proje bütçesi: 1.500.000 TL
- Müşteri kuruluşun KOBİ ölçeğinde olması durumunda destek kapsamına alınan proje bütçesinin %75’i TÜBİTAK, kalan %25’i müşteri kuruluş tarafından karşılanır.
- Proje başvuru tarihinde müşteri kuruluşun büyük ölçekli olması durumunda destek kapsamına alınan proje bütçesinin %60’ı TÜBİTAK, kalan %40’ı müşteri kuruluş tarafından karşılanır.
Desteklenen Proje Giderleri:
- Personel ve Bursiyer Giderleri
- Seyahat Giderleri
- Alet/Teçhizat/Yazılım/Yayın Alımları
- Hizmet Alımları
- Malzeme Alımları
- Proje Teşvik İkramiyesi
Bu destek ile müşteri gereksinimlerini karşılayan çözüm önerilerinin, KOBİ’ler tarafından Ar-Ge yolu ile ticarileşebilir çıktılara dönüştürülmesi hedeflenmektedir.
Müşteri Kuruluş, Ar-Ge’ye dayalı çözüme ihtiyacı olan, bu ihtiyacının karşılanması amacıyla Tedarikçi Kuruluşla işbirliği sözleşmesini imzalayan, sektörüne ve ölçeğine bakılmaksızın, Türkiye’de yerleşik sermaye şirketlerini ifade etmektedir. Tedarikçi Kuruluş, Müşteri Kuruluş ile iş birliği anlaşması yapan ve proje kapsamında Ar-Ge çalışmalarında yer alan Türkiye’de yerleşik KOBİ ölçeğinde sermaye şirketini ya da şirketlerini ifade eder. Çağrıya bir Müşteri Kuruluş ve en az bir Tedarikçi Kuruluş ortak başvuru yapar. Başvuru ve destek aşamalarında muhatap kuruluş Müşteri Kuruluş olur. Müşteri ve Tedarikçi Kuruluşun proje çıktısını birlikte ticarileştirecek olması durumunda dahi kuruluşlardan biri ticarileşmeden sorumlu olarak belirtilir.
- Proje çıktısının Müşteri kuruluş ve/veya Tedarikçi kuruluş tarafından ticarileştirileceği
- Ar-Ge çalışmalarının Tedarikçi Kuruluş tarafından gerçekleştirildiği
- Müşteri Kuruluşun ve Tedarikçi Kuruluşun Ar-Ge maliyetlerine katkı sağladığı
- Hızla ürüne dönüşebilecek ve yüksek ticarileşme potansiyeline sahip Ar-Ge projeleri
desteklenecektir.
Kimler Yararlanabilir
Bu çağrıda konu ve sektör sınırlaması yoktur. Tüm sektörlerden ve tüm teknoloji alanlarından, ticarileşme potansiyeli yüksek olan Ar-Ge projeleri desteklenebilecektir. Proje önerilerinde Pazar araştırması ve teknik yapılabilirlik incelemesinin de sunulması gerekmektedir.
Destek Unsurları
Proje bütçesi: 7.500.000 TL
Proje süresi: 24 ay
Başvuru Süresi: 2 0cak-14 Mart, 2 Mayıs-14 Temmuz, 1 Eylül-14 Kasım (2025)
Desteklenecek Giderler
Tedarikçi Kuruluş Ürün/süreç Geliştirme Aşamasına Ait Giderler | Müşteri Kuruluş Giderleri
|
· Personel giderleri · Seyahat giderleri · Danışmanlık giderleri · Hizmet alımı giderleri · Alet, teçhizat, yazılım, yayın alım giderleri · Malzeme ve sarf giderleri · Mali müşavirlik ücretleri
| · Yönetim, kalite, test, validasyon, ürünün sahada doğrulanması gibi faaliyetler yapan proje personelinin giderleri · Proje personelinin; yönetim, kalite, test, validasyon, ürünün sahada doğrulanması gibi faaliyetleri yapması amacıyla gerçekleştirdiği şehirlerarası seyahat giderleri · Mali müşavirlik ücretleri |
KOBİ’lerin Ar-Ge faaliyetleri ile geliştirecekleri ve potansiyel müşterisi hazır olan yenilikçi ürünlerin/süreçlerin, bir Müşteri Kuruluş eşliğinde ortaya çıkarılacağı ortaklı projelerin desteklenmesi hedeflenmektedir.
2025-1 dönemi çağrısı; Bireysel Genç Girişim (BİGG) adıyla anılan “1512 – Girişimcilik Destek Programı”, girişimciliğin özendirilmesini ve uluslararası rekabet gücü olan, yenilikçi, teknoloji düzeyi yüksek ürün ve hizmetleri geliştirebilen başlangıç firmalarının oluşturulmasını amaçlamaktadır.
BİGG Ortaklı Sipariş Ar-Ge çağrısında, Müşteri gereksinimlerini karşılayan çözüm önerilerinin, BİGG desteği veya Teknogirişim Sermayesi Desteği almış olan girişimci KOBİ’ler tarafından Ar-Ge yolu ile ticarileşebilir çıktılara dönüştürülmesi hedeflenmektedir.
Proje çıktısının Müşteri Kuruluş ve/veya Tedarikçi Kuruluş tarafından ticarileştirileceği; Ar-Ge çalışmalarının Tedarikçi Kuruluş tarafından gerçekleştirildiği; Müşteri Kuruluşun, Tedarikçi Kuruluşun Ar-Ge maliyetlerine katkı sağladığı; hızla ürüne dönüşebilecek ve yüksek ticarileşme potansiyeline sahip Ar-Ge projeleri desteklenecektir.
Kimler Yaralanabilir
Tüm sektörlerden ve tüm teknoloji alanlarından, ticarileşme potansiyeli yüksek olan Ar-Ge projeleri desteklenebilecektir. Proje önerilerinde pazar araştırması ve teknik yapılabilirlik incelemesinin de sunulması gerekmektedir.
Destek Unsurları
Proje Bütçesi: 7.500.000 TL
Proje Süresi: 24 ay
Destek Oranı: Müşteri kuruluş, Tedarikçi Kuruluş tarafından beyan edilecek olan giderin %40’ını Tedarikçi Kuruluşa ödemekle yükümlüdür. TÜBİTAK beyan edilen giderlerin %50’sini Tedarikçi Kuruluşa hibe destek olarak verecektir. Müşteri Kuruluş giderlerini TÜBİTAK’a sunabilir. TÜBİTAK gideri değerlendirir ve tutarının” %50’sini Müşteri Kuruluşa hibe destek olarak verir.
Başvuru Süresi: 2 Ocak-14 Mart (2025)
Desteklenen Giderler
Tedarikçi Kuruluş Ürün/süreç Geliştirme Aşamasına Ait Giderler | Müşteri Kuruluş Giderleri
|
· Personel giderleri, · Seyahat giderleri, · Danışmanlık giderleri, · Hizmet alımı giderleri, · Alet, teçhizat, yazılım, yayın alım giderleri, · Malzeme ve sarf giderleri, · Mali müşavirlik ücretleri, · Genel gider desteği · BİGG veya Teknogirişim Sermayesi desteği almış Tedarikçi Kuruluşlar için üst limit 300.000 TL ve oran proje destek tutarının %10’u. | · Yönetim, kalite, test, validasyon, ürünün sahada doğrulanması gibi faaliyetlerini yapan proje personelinin giderleri · Proje personelinin, yönetim, kalite, test, validasyon, ürünün sahada doğrulanması gibi faaliyetleri yapması amacıyla gerçekleştirdiği şehirlerarası seyahat giderleri · Mali müşavirlik ücretleri |
Türkiye Yeşil Sanayi Projesi, Dünya Bankası desteğiyle Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK ve KOSGEB tarafından yürütülmektedir. Amacı Türkiye’de sanayinin sürdürülebilir ve verimli yeşil dönüşümü desteklemektir. TÜBİTAK tarafından yürütülecek bileşenin birinci alt bileşeni, ‘Yeşil İnovasyon Teknoloji Mentörlük Programı’ olarak adlandırılmıştır.
Bu çağrı kapsamında KOBİ’lerin yeşil dönüşüm sürecinde teknoloji ve yenilik ihtiyaçlarının belirlenmesine yönelik uzman desteği alması hedeflenmektedir. Yeşil dönüşüm çerçevesinde iş modellerini, tedarik ve değer zincirlerini, ürün ve hizmetlerini gözden geçirmek isteyen KOBİ’lere teknik yardım sağlanacaktır.
Bu çağrı kapsamında KOBİ’lerin aşağıdaki konularda Çözüm Ortaklarından hizmet almaları beklenmektedir:
- KOBİ’lerin yeşil dönüşüme konusunda mevcut durumlarının belirlenmesi
- Boşluk analizi yapılarak iyileşme sağlanması planlanan başlıkların belirlenmesi
- Bu gereksinimlerin sağlanması için uygun çözümlerin geliştirilmesi
- Bu çözümlerin hayata geçirilmesine yönelik yol haritalarının oluşturulması
- Bu yol haritalarının uygulanmasında KOBİ’lere rehberlik yapılması
Yeşil teknolojiler konusunda güncel teknolojiler için firmaların teknoloji danışmanlığı, kapasite ya da durum analizi, mevcut problemlerin tespiti ve çözüm yaklaşımları ve yol haritası hazırlama gibi konularda TÜBİTAK, KOBİ’lere yönelik hizmetin Çözüm Ortakları aracılığı ile verilmesini sağlayacaktır.
Destek Unsurları
Destek Oranı: Hizmet bedelinin %90’ı
Destek Süresi:6 ay
Proje Bütçesi:250.000 TL
Başvuru Süresi: 16 Mayıs 2025-
Türkiye’de katma değerli üretimin artırılması amacı doğrultusunda, Bakanlık ve bağlı/ilgili kuruluşları (TÜBİTAK, KOSGEB) tarafından sağlanan destek ve teşviklerin tek pencereden yönetilerek orta-yüksek ve yüksek teknoloji seviyeli sektörlere yoğunlaştırılmasına yönelik özel bir programdır.
Türkiye’de orta-yüksek ve yüksek teknoloji seviyeli, katma değeri yüksek ürünlerin ve bu sektörlerin gelişimi için kritik önemi haiz ürünlerin üretiminin artırılması ve bu çerçevede yeni üretim imkan ve kabiliyetlerinin ülkemize kazandırılması amaçlanmaktadır. Ülkemizin ihtiyaç duyduğu teknolojik gelişmeye katkı sağlayacak yatırım projelerinin uçtan uca yönetişim ve destek modeli ile hayata geçirilmesi hedeflenmektedir.
Kimler Başvurabilir
Öncelikli Alanlar Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı Uygulama Esaslarında belirtilen şartları sağlayan, firma düzeyinde katma değer oluşturan Türkiye’de yerleşik tüm sermaye şirketleri proje başvurusunda bulunabilir.
Destek Unsurları
- Proje bütçesi sınırsızdır.
- Firmaların desteklenen proje giderlerine harcama sonrası büyük ölçekli kuruluşlar için %60, KOBİ’ler için %75 oranında geri ödemesiz (hibe) destek verilmektedir.
- Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında desteklenen projelerde Kuruluşun Bağımsız Değerlendirme Raporuna ilişkin hizmet alım gideri sadece büyük ölçekli firmalar için Yönetim Kurulu tarafından belirlenen tutar kadar desteklenmektedir.
- Transfer ödemesi (ön ödeme) verilebilmektedir.
Desteklenen Giderler
- Personel giderleri
- Seyahat (yalnızca ulaşım) giderleri
- Alet, teçhizat, yazılım ve yayın alım giderleri
- Ülke içindeki üniversiteler, TÜBİTAK’a bağlı Ar-Ge birimleri, özel sektör Ar-Ge kuruluşları ve benzeri Ar-Ge kurum ve kuruluşlarına yaptırılan Ar-Ge hizmet giderleri
- Yurtiçi ve yurtdışı danışmanlık hizmeti ve diğer hizmet alım giderleri
- Malzeme ve sarf giderleri
- Projenin Ar-Ge faaliyetlerini yürütmek amacıyla proje kapsamında gerçekleşen; destek personeli, elektrik, su, gaz, bakım-onarım, haberleşme, vb. giderlere karşılık gelen proje genel giderleri
MB Danışmanlık
Adres
Adalet Mah. Manas Blv. No: 39 Ofis No: 3408 Bayraklı/ İZMİR
Telefon
0850 255 14 71
info@mbdanismanlik.com.tr
Vergi No
1840497096